Pentru a trece dincolo de noi înșine trebuie să învățăm să ne cunoaștem.
(Jacques Salomé)
De ce apar aventurile amoroase?
Înșelarea încrederii cuiva reprezintă o trădare. Trădarea nu doar a partenerului, ci, de obicei și a unui amestec de speranțe, visuri, așteptări.
De exemplu, dacă cineva îți datorează bani și persoana în cauză refuză să ți-i restituie, acest lucru va duce la ruinarea planurilor tale de viitor privind utilizarea banilor și la distrugerea relației dintre tine și datornic.
La fel se întâmplă și cu aventurile amoroase.
Dacă tu descoperi aventura amoroasă, vei simți probabil furie atât față de actul în sine, cât și datorită pierderii a ceea ce ar fi putut însemna pe viitor relația respectivă.
În momentul descoperirii, s-ar putea să te simți șocat, trist, furios, confuz și să simți ca și cum o construcție se dărâmă în jurul tău.
Mai târziu poți simți nevoia de răzbunare, sentimente de vinovăție, dar și rușine sau jenă pentru că acest lucru ți s-a întâmplat ție. În această situație nu vei putea să-ți dai seama de ce a apărut aventura amoroasă.
Având în vedere că mulți oameni dezaprobă aventurile amoroase, totuși, de ce apar ele?
De fapt, cele mai multe aventuri sunt mai degrabă simptome ale îmbolnăvirii cuplului, decât cauze ale problemelor de cuplu. Aventurile apar după ce relația a avut probleme o anumită perioadă de timp.
Aventurile amoroase apar din diferite cauze și în diferite etape ale relației
Aventura este ca o “ușă deschisă”, atunci când o relație este la final.
Uneori cel care află de despre aventură se simte ușurat, altădată este șocat că celălalt intenționează să plece.
Aventura “scaunului cu trei picioare”, este o aventură de lungă durată, care poate avea efect neașteptat asupra relației.
Cuplul are nevoie de acea aventură pentru a elibera presiunea exercitată asupra cuplului de a rezolva problemele care au condus la aventură de la bun început și se constituie într-o supapă.
Această aventură va funcționa atâta timp cât cel care este în rol de amant dorește să joace acest rol și cât timp această aventură este ținută secret.
În cazul aventurii scaunului cu trei picioare, problemele cuplului sunt deja adânc înrădăcinate și fără soluție.
Aventura „răzbunării” este de obicei de scurtă durată, dar poate fi o problemă reală (1) pentru un cuplu care se lovește de ea.
Apare, de obicei, când unul dintre parteneri se simte rănit.
Această aventură a răzbunării are, oarecum, fațada unui spectacol, fiind destinată să fie un proiectil emoțional țintit direct către inima partenerului vinovat de durerea suferită.
Această aventură poate acționa ca un mod de apărare împotriva durerii pricinuite de problemele relației de cuplu.
Aventura “observă-mă”, este o aventură pe care unul dintre parteneri o are pentru a sublinia cât este de disperat să pună ordine în problemele care se interpun în calea relației.
Cealaltă persoană (amantul) este utilizată ca o amenințare emoțională care să implice cuplul în rezolvarea problemelor pe care le-au ignorat. Dacă această aventură este recunoscută ca un semnal puternic al lipsei lor de comunicare, cuplurile se pot reface.
Aventura “evitării” intervine atunci cînd cuplul se află prins în situația în care aventurile se repetă.
Cauza aventurii este că unul dintre parteneri evită implicarea și intimitatea. Deși el / ea ar dori să facă un angajament față de cineva, se teme să fie vulnerabil față de celălalt.
Se folosește de aventuri ca de un dans emoțional, în care atunci când a devenit mult prea apropiat de partener se retrage câțiva pași, are o aventură și apoi încearcă să reconstruiască relația.
Multe cupluri se simt ca într-o capcană plină de nefericire care pare că nu are cale de ieșire.
Cei care au acest tip de aventură îl descriu ca pe un viciu.
Ei sunt conștienți că nu ar trebui să aibă aventuri, dar nu sunt capabili să se oprească. Partenerul implicat în acest tip de aventură se simte nesigur atât în a acorda încredere, cât și în a primi dovezi de încredere.
Aventura “experimentală” este, probabil, cea mai legată de sex.
Are loc adesea în cuplurile în care experiența sexuală este limitată. Acest tip de aventură este perceput diferit de bărbați față de femei și ambii parteneri își pot pune întrebarea dacă relația lor este în pericol.
Concluzie
După ce ai citit acest articol, te poți regăsi în una dintre tipologii sau nu. Multe aventuri urmăresc o tipologie particulară, dar altele vor prelua elemente din mai multe tipologii.
De exemplu, aventura experimentală, poate duce la aventura celui care deschide ușa, dacă partenerilor li se dezvăluie probleme mult mai mari decât s-ar fi gândit înainte.
Aventura răzbunării ar putea deveni aventura evitării, deoarece dorința răzbunării îl poate conduce pe partener la dezvoltarea neîncrederii profunde în celălalt.
În analiza aventurii, la ședințele de terapie, vom folosi diversele tipologii ale aventurii, pentru a înțelege de ce a apărut aventura și cum a luat amploare, după ce a început. Astfel, partenerii sau persoana care vin/-e la terapie înțeleg/-e rolul aventurii în relația lor.
Biografie:
- McAllister, P., Henderson, E., Maddock, M., Dowdle, K., Fincham, F., & Braithwaite, S. (2020). Sanctification and Cheating Among Emerging Adults. Archives of Sexual Behavior, 49, 1177 – 1188. https://doi.org/10.1007/s10508-020-01657-3.