În ședințele de coaching ne folosim de tehnici și metode de NLP, care eficientizează procesele de înțelegere și ameliorare a simptomelor clientului.
NLP studiază modalitatea prin care ne “adunăm” gândurile, cum știm ceea ce știm și cum ne construim propriile experiențe.
Experiențele noastre individuale sunt subiective și diferă de cele ale celorlalți. Și ceilalți oameni au experiențe proprii, subiective și diferă de ale noastre.
Diferențele dintre experiențe sunt date de propriul “filtru perceptual”, care provine din multitudinea de secvențe și localizări pe care le realizăm cu ajutorul imaginilor, sunetelor și senzațiilor noastre, ale fiecăruia dintre noi.
Toate gândurile, emoțiile, amintirile, fanteziile noastre sunt alcătuite din imagini, sunete și senzații.
Tehnici NLP de vizualizare a imaginilor mentale
Multe persoane consideră că este ușor să vizualizeze imaginile mentale. Fiecare dintre noi construim imagini mentale, însă nu toți oamenii sunt încă obișnuiți să le observe.
Gândește-te acum, pentru moment, la propriile imagini mentale legate de ceva care îți place.
Sunt colorate sau alb-negru? Statice sau în mișcare? Sunt aproape sau la depărtare? Sunt mari sau mici, sunt portret, peisaj sau panoramice? Asupra cărei părți te concentrezi? Vezi scena ca și cum ar fi live, sau te privești pe tine în ea, ca și cum ar fi un film?
Acest exemplu este despre modul în care facem noi lucrurile diferit față de alți oameni.
Putem schimba semnificația unei experiențe modificând una dintre opțiunile exemplificate mai sus.
Dacă ai ales o imagine care îți place, observă ce se întâmplă cu imaginea dacă o mărești sau o îndepărtezi.
Mai poți să o faci la loc și să-i intensifici culorile și să vezi ce se întâmplă.
De fiecare dată, fă câte o singură modificare, și de fiecare dată să aduci imaginea la dimensiunea normală.
Important este să ții minte traseul modificărilor pe care le-ai făcut, astfel să poți reveni la imaginea normală inițială.
Dacă ai făcut o modificare care îți place mai mult decât imaginea din stadiul inițial, poți să o păstrezi.
La fel, dacă faci o modificare care nu-ți place, revino la imaginea inițială înainte de modificare.
Când închei această experiență, ai grijă să închei într-un mod cel puțin la fel de plăcut ca la început.
Imagini, sunete, senzații
La fel de ușor poți să faci modificări similar și sunetelor pe care le auzi, cât și senzațiilor pe care le ai.
Poți muta sunetele dintr-un loc în altul, să reduci sau să amplifici tonul și volumul sunetelor, ca și cum ai fi la butonul unui potențiometru.
La fel cu senzațiile, poți mări sau micșora intensitatea lor, schimba structura, încetini sau grăbi ritmul sau schimba locul lor. Poți să le faci și să dispară în totalitate.
Capacitatea de a ne simți ceea ce dorim, atunci când dorim, este o abilitate foarte utilă.
Observăm că atunci când modificăm imaginea și suntele dintr-o imagine, automat și senzațiile și sentimentele ni se modifică.
Asemănător, dacă schimbi un anumit aspect al sunetului, automat se schimbă și imaginea și sentimentul.
Desigur că fiecare dintre noi avem propriile moduri de a ne raporta la experiențe.
Acestea se numesc “drivers” și te ajută în a-ți aborda mai ușor sistemul tău senzorial preferat (vizual, auditiv, kinestezic).
Dacă imaginea ta era neclară, cu sunet distorsionat și senzații neplăcute, de exemplu, ai focusat pe imagine și s-a clarificat, ai început să te simți mai bine.
Sau, dacă ai modificat sunetul la volumul potrivit pentru tine, imaginea a devenit mai clară și ți s-au îmbunătățit și emoțiile.
Emoțiile sunt în controlul nostru
Există un mit care spune că nu poți modifica emoțiile după dorință, iar cine pretinde contrariul este considerat neautentic sau superficial.
Emoțiile noastre sunt în propriul nostru control, iar această experiență ne ajută să identificăm care este registrul senzorial preferat și cum funcționăm adecvat situațiilor zilnice.
Prin acest exercițiu înveți cum să-ți gestionezi experiențele, astfel poți să le atenuezi, sau să le intensifici.
Gestionarea emoțiilor presupune faptul că îți neutralizezi sau atenuezi intensitatea răspunsurilor nedorite în legătură cu un eveniment din viața ta.
Astfel, dacă treci printr-o experință în care te simți furioasă la serviciu și plângi, sau te apucă râsul la o înmormântare, poți să micșorezi imaginea până la dimensiunea unui timbru poștal și să o indepărtezi până își pierde din intensitate.
Poți oricând să te întorci la acea imagine când dorești și când simți că nu te mai afectează conținutul ei.
Alte tehnici NLP de gestionare a emoțiilor
O emoție pe care dorești să o afișezi într-o situație specifică pentru tine și pe care ai mai trăit-o, o poți reproduce oricând. Amintește-ți sau imaginează-ți un moment în care ai trăit-o sau ai nevoie de ea, formează un cerc mare și luminos în fața ta.
Mărește imaginea, apropie-te și pășește în cerc. Adaugă imaginii tale toate elementele din propriul tău sistem senzorial.
Astfel intensifici starea pe care vrei să o reproduci, pentru a o afișa în situația ta specifică.
Poți face acest exercițiu pentru orice altă stare emoțională de care ai nevoie într-o situație specifică (vrei să spui „Nu” unei persoane, sau vrei să fii mai răbdător în relația cu copilul, sau cu mama ta, de exemplu).
Modifică intensitatea, ritmul, cadrul personal, implicarea personală
O altă modalitate de gestiona emoțiile este de a modifica ritmul, tempoul, intensitatea, cadrul temporal și implicarea personală.
De asemenea, am putea alege un cadru de lucru utilizând linia timpului.
Dacă te imaginezi întors în timp înaintea evenimentului, nu există emoții care să te facă să te simți rău, pentru că evenimentul nu a avut încă loc. Alternativ, mai poți schimba și alte modalități la imaginea ta, cum ar fi intensitatea sau ritmul.
O situație din viața ta poate avea consecințe negative și triste.
Prin acest exercițiu poți să gestionezi eficient emoțiile, modificând emoțiile cu o caracteristică importantă pentru tine și să dai astfel o semnificație diferită evenimentului.
Făcând acest lucru, ți se va modifică și starea emoțională din care percepi acel eveniment.
Tiparul liniei timpului și tiparul derulării filmului în sens invers sunt utile în a gestiona emoțiile în mod eficient.
Astfel, învățăm din trecut în loc să îl folosim pentru a ne simți rău.
Putem folosi acest tipar pentru a întrerupe orice scenă care nu mai dorim să ruleze în cinematograful nostru interior.
Oricare dintre aceste tehnici NLP presupune implicarea ta personală și îți vor aduce schimbări profunde și benefice pentru tine.